E-mail: guus@ham-muiden.nl
Redactie en uitgave: Historisch Archief Muiden. Burg. de Raadtsingel 32, 1398 BG Muiden.Tel.nr. 029426-4922

De Sluiz

 

MAART 2010


SC MUIDEN MOET NA 61 JAAR HET VELD RUIMEN

 Luchtfoto van Muiden en omgeving in 1944, genomen door de Royal Air Force. (Collectie H.A.M.) SC Muiden speelt sinds 1949 op het terrein aan de rand van het Kruitbos ten westen van Muiden. (zie X) Let ook op de zogenaamde “punt” die na de aanleg van de wijk Zuid-West en de Maxisweg in de jaren zeventig is ingekort tot de huidige “Brediusdriehoek”

Onlangs kreeg de Sportcombinatie Muiden te horen dat de eigenaar van haar velden, de KNSF, de huur met ingang van het volgend seizoen heeft opgezegd. Reden voor het Historisch Archief Muiden om in de geschiedenis van de dit jaar precies 90 jaar geleden opgerichte vereniging te duiken. De KNSF wil, volgens SC Muiden-voorzitter Peter van Klaveren, aan de gang met de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van 1475 woningen. De KNSF verhuurt de velden aan de gemeente Muiden en deze verhuurt ze op haar beurt weer aan de sportvereniging. De club speelt op de velden sinds 1 september 1949 en heeft op dit moment zo’n 400 leden. Men wil wel naar de zogenaamde Brediusgronden aan de over kant van de Muidertrekvaart verhuizen, maar de provincie Noord-Holland heeft deze gronden aangewezen als woningbouwlocatie in het kader van het Masterplan Bloemendalerpolder. Men zit klem.

DE GESCHIEDENIS VAN SC MUIDEN IN HET KORT: 1920 - 1940In 1920 werd de “Muider Voetbal Vereniging”(M.V.V.) Muiden oa opgericht door voetballiefhebbers die zich  “Sparta” noemden. Op 4 februari fuseerden diverse groepjes die speelden op het Kazerneplein, bij de Westbatterij en de boerderij
van Van Wees tot een echte vereniging. Op deze foto uit 1919 vlnr oa H. Bronkhorst, P. Molenaar (met hoed), W. van
Wees, C. van Ginkel, G. Koch, Jo Timmer, J. Stelling, J. Vreeswijk en Jan Timmer. Zittend: J. Mol, keeper P. Ooms en J. Westerveld. Aan de Weesperbinnenweg bij de boerderij van de familie Van Wees.

In 1931 werd “Sportvereniging Racing Club Muiden” (R.C.M.) opgericht. Een puur Rooms-Katholieke vereniging,
opgericht op initiatief van pater Verhagen uit Muiden. Men ging spelen achter de boerderij van Van Wees, dus vlak bij
 de concurrent M.V.V. Muiden. Op de foto achteraan vlnr. S. van Diest, P. Kok, H. Fluitman, G. v.d. Brink, J. Timmer, (overgelopen van “Muiden”?) en J. Beek. Vooraan J. Kerkhof, F. Wiegmans, W. Voorn, C. Hubert en T. Vermeulen.

DE GESCHIEDENIS VAN SC MUIDEN IN HET KORT: 1940 – 1949RCM kreeg in 1933 door wisseling een eigen terrein, een eindje verderop langs de Weesperweg. Werkloze leden bouwden een houten accommodatie met twee kleedkamers van 3x3 meter en een tussenruimte van 1,5 x 3 meter die dienst deed als keuken. Wasgelegenheid was er niet. Op een vlondertje in de sloot waste men de knieën en “de rest ging er in bed wel af” zoals men gekscherend zei. De eerste aftrap van R.C.M. op dit terrein werd verricht door pater Verhagen, in 1933.(zie foto). Op de achtergrond de Weesperweg, met daarachter enkele boerderijen aan de Lange Muiderweg. Het was blijkbaar koud.In de oorlogsjaren had M.V.V. Muiden het moeilijk. Tijdens de Mobilisatie (1939-1940) werd het terrein vol met materiaal van de NL -landmacht gezet. De omstandigheden om te spelen waren belabberd.
Ook moesten er in 1943 veel spelers werken in Duitsland. In ‘44/45 lag de competitie stil. Na de bevrijding wilde men graag meer ruimte. Bij de Kruitfabriek kreeg men een stuk grond aan- geboden aan het Kruitpad.

  1. vd Akker, Cor Pauw sr. en J. Cusell bij de bouw van de nieuwe ‘keet’.

 

 

DE GESCHIEDENIS VAN SC MUIDEN IN HET KORT: 1949 – 1969


De Gemeente Muiden gaf wel toestemming maar geen subsidie om ‘t nieuwe sportcomplex aan te leggen. Dat betekende dat men bij “Muiden”niet alleen voetbalde maar ook hard aan het werk ging om van een stuk bos een voetbalveld te maken. Het terrein werd door de heer J. Batelaan uitgezet en men kon aan de gang. Het terrein werd stukje voor stukje ontgonnen. Vermeld dient te worden dat de directie van de Kruitfabriek “Muiden” hielp waar dat kon, maar men moest zelf het meeste doen met weinig geld. Zo haalde men voor het clubhuis de stenen bij een oude boerderij voor honderd gulden. Stenen om mee te bikken haalde men bij de Kruitfabriek. Men drie man werd er 14 dagen lang stenen gebikt en daarna konden de muren gemetseld worden. De opening van het nieuwe sportterrein vond op 1 september 1949 plaats door burgemeester Th. C.D. Coops. De ingang was tot het begin van de jaren zestig aan het Kruitpad. Achter de huidige bejaardenwoningen was een dam in de sloot en daar kwam men ten westen van de ‘keet’ (cantine) op het terrein van de inmiddels M.S.V. Muiden gedoopte vereniging.

Op de foto hierboven het nieuwe clubhuis met links de deur naar een van de twee kleedkamers. Deze was voor de thuisclub. De gasten zaten helemaal aan de andere kant van het gebouw. In het midden waren twee scheidingswanden die konden worden weggehaald, zodat men bijvoorbeeld op kienavonden ( een soort rad van fortuin) een grote ruimte kon creëren. Dit gebouw staat er nog steeds maar is tegenwoordig als opslagruimte in gebruik. Op de foto hierboven staat de hr. H. van Galen Last. Hieronder G. Kroon sr en jr.

  
       

DE GESCHIEDENIS VAN SC MUIDEN IN HET KORT: 1969 – 1974

DE GESCHIEDENIS VAN SC MUIDEN IN HET KORT: 1974 – 2010


In de jaren zeventig veranderde er veel bij “Muiden”: De naam werd S.V. Muiden, er kwam voor het oude clubgebouw een houten noodgebouw te staan en na jaren van touwtrekken met de Gemeente en de Kruitfabriek mochten er halverwege de jaren zeventig eindelijk nieuwe velden worden aangelegd in de weilanden van de familie Oudshoorn.
Ondertussen was in 1972 een echte damesvoetbalafdeling opgericht. Deze groeide op den duur uit tot het vlaggenschip van de vereniging. Vader en zoon Kroon als scheidsrechter en grensrechter bij een wedstrijd
van “de dames” in januari 1979 op het nieuwe tweede veld.

 

 

 

In 1978 startten R.C.M. en S.V. Muiden fusie- besprekingen, uit nood. In 1980 was het zover: De nieuwe Sport Combinatie Muiden ging van start, met voetbal op zaterdag, zondag en in de zaal, handbal en tafeltennis. Een omnivereniging.
Men bouwde zelf een nieuwe accomodatie en oogstte veel succes daarna.
Sinds 2003 zijn er plannen voor het bouwen van woningen op het terrein van SC Muiden. De Kruitfabriek zelf ging in mei 2004 dicht, maar de grondeigenaar KNSF maakte bouwplannen. En nu, in 2010, lijkt het erop dat het voetbal na 80 jaar de nek wordt omgedraaid. Dat mag en zal niet gebeuren als heel Muiden zich verzet.


Met dank aan mijn vader voor zijn beschrijving van de  vroege historie van de club waarvan hij al sinds 1940 lid is. Zelf ben ik lid sinds 1964. GK.

 
Did you come to my page by SearchEngine? Click here to see my WebSite...