Redactie en uitgave: Historisch Archief Muiden. Burg. de Raadtsingel 32, 1398 BG Muiden.Tel.nr. 029426-4922

Special

 

KALENDA AMUDA HISTORIA 2009

 

RECENTE VERANDERINGEN IN MUIDEN

 

SAMENGESTELD DOOR GUUS KROON

(Deze Kalenda is voor 10 Euro te koop bij de Hoek)

 

De Sluisbrug in 1990.   Op het eerste gezicht was alles net als nu, maar schijn bedriegt. Wie goed kijkt ziet allerlei kleine verschillen. In de verte loopt Voskuylen in zijn gele regenjas.

 

INLEIDING

 

In 1984 kocht ik een Practica spiegelreflexcamera en begon bewust te fotograferen. Ik maakte oa foto’s van de vestingwerken in Muiden, maar ook van gevelstenen, hekwerken en bruggen. Veel in zwart-wit, maar ook in kleur. Vooral dingen die veranderden wilde ik vastleggen voor later. De laatste trap van de stenen beer langs de Herengracht (zie voorpagina) in 1991 kort voor de sloop bijvoorbeeld, maar ook de laatste keer dat er een verlichte baan op de Vest was, de Welkoop in de Kloosterstraat kort voor hij gesloten werd, Christelijke school Het Anker voordat hij verdween, Het wapenschild in de Sluisstraat dat nu op zolder ligt, de nieuwe urnenmuur op de Algemene begraafplaats, kleuter- en peuterspeelplaats Het Visnet in de laatste dagen van haar bestaan, de tijdelijk oranje geschilderde slagerij van voetbalgek Frank Wagenmans, het houten huis uit de tijd van de Kringenwet bij het Noordpoldergemaal, het Muizenfort omringd door een groene haag in 1988, de Hardzeildagen in een tijd dat de Bruine Vloot nog echt bruin was, sloeproeien toen het nog een zonderlinge hobby werd gevonden, Sinterklaas toen hij nog op zijn schimmel zat.

 

Een greep uit de vele duizenden opnamen in het Historisch Archief Muiden. Voor liefhebbers van Muiden, voor mensen die een bijzondere kalender/agenda willen hebben en voor mijn familie en vrienden, als cadeautje of relatiegeschenk. Al twintig jaar lang maak ik kalenders en dit is de 14 e Kalenda. Ik hoop dat het onderwerp en de vormgeving ook nu weer in de smaak vallen bij de vaste kring afnemers. Veel plezier en een goed jaar toegewenst.

                                                                                               Guus Kroon.

Winter 1990-1991; schaatsers op de Vest, een beeld dat we nauwelijks meer kennen in onze tijd dankzij de opwarming van de aarde. De foto is genomen vanaf de schans bij de Kazerne.