E-mail: guus@ham-muiden.nl
Redactie en uitgave: Historisch Archief Muiden. Burg. de Raadtsingel 32, 1398 BG Muiden.Tel.nr. 029426-4922

Special

 

 

GIDS VOOR HET FEEST TE MUIDEN 1913

Hierboven de voorpagina van het feestprogramma in 1913 (collectie HAM).

FEEST IN MUIDEN

In de afgelopen dagen is bij de inwoners van Muiden het programmaboekje voor de “feestweek” (van vrijdag 25 april t/m zondag 4 mei) in de bus gevallen. Het Comité voor Openbare Feesten heeft weer vele activiteiten georganiseerd ter gelegenheid van de verjaardag van leden van het koninklijk huis en ook vanwege de viering van   bevrijding en herdenking. Het boekje heeft steevast een oranjeachtig uiterlijk en is naast het programma en een voorwoord voorzien van advertenties van de plaatselijke bedrijven.

Weinig mensen zullen beseffen hoe lang men dit al doet op een dergelijke wijze in Muiden. Reeds 95 jaar lang inmiddels, zoals blijkt uit de illustraties in dit blad. Al in 1913 was er een “Gids voor het feest te Muiden” en er zijn vele opvallende overeenkomsten met nu. De kleur oranje, het voorwoord en het programma, plus de vele advertenties van lokale bedrijven. Alles was er al.

De eerlijkheid gebied te zeggen dat er in 1913 wellicht een uitzonderlijk groot en mooi feestprogramma was vanwege de viering van 100 jaar onafhankelijkheid (na de bevrijding van de Fransen), maar Muiden was natuurlijk ook een stuk kleiner. Het bestond alleen uit de vesting en omliggende landerijen. Lees, geniet en verbaas u over die tijd, 95 jaar terug en zie de overeenkomsten en verschillen met onze huidige haastige moderne tijd.

 

Verantwoording

In juni 1996 werd uw redacteur gebeld door mevrouw Jannie Timmer-Zevering, buurvrouw van een eindje verder op de Herengracht. Ze vroeg me of ik interesse had in een doos met oude kranten en nog wat rommel. Ik zei “ja, graag” zoals ik altijd ja zeg tegen iedereen die iets voor me heeft. Weggooien kan altijd nog, is mijn lijfspreuk.

Bij het doorspitten van de doos papieren kwam ik een boekje tegen met een donkere, bruine kaft en daarin oranje en witte bladzijden. Het was een gids voor de viering van de 100-jarige onafhankelijkheid van Nederland (na de Franse bezetting) en ter gelegenheid van de verjaardag van koningin Wilhelmina, gedateerd op 1 september 1913.

Ik had nog nooit zoiets gezien en was meteen hevig geïnteresseerd. Al bladerend kwam ik bekende Muider namen tegen als Schouten, de Raadt, Buitenweg, Denkema, Mol en vele anderen. Mijn enthousiasme steeg met elke pagina. Wat te denken van de prijs voor ‘blaastrappen’ (op een varkensblaas) voor jongens van 12 tot 16 jaar: Een doos sigaretten!

Mijn geestdrift kende geen grenzen meer bij het lezen van de vele pagina’s advertenties van lokale en regionale (de Watergraafsmeer, vanwege de verbinding met de stoomtram) middenstanders, waaronder die van mijn overgrootvader Anton Hasenaar ( aardappel- en groentehandel).

Kortom; een uniek boekje, dat het verdient om opnieuw uitgegeven te worden. Vandaar dat het nu in april 2008 opnieuw verschijnt bij het Historisch Archief Muiden.

Eerder was er een herdruk in september 1996, gekopieerd in zwartwit en uitgegeven door het HAM.

De kwaliteit van de scans nu is vele malen beter dan de kopietjes in 1996, maar ook nu loopt men aan tegen de kwetsbaarheid van een dergelijk oud boekje. De redactie vraagt dan ook uw begrip voor de mogelijk mindere kwaliteit van sommige afbeeldingen of teksten die zijn afgebeeld in deze publicatie.

Veel plezier met deze uitgave.

 

 
Did you come to my page by SearchEngine? Click here to see my WebSite...