E-mail: guus@ham-muiden.nl
Redactie en uitgave: Historisch Archief Muiden. Burg. de Raadtsingel 32, 1398 BG Muiden.Tel.nr. 029426-4922

Special

 

 

DE SLUIZ  MAART 2007

Hangplek voor oudere jongeren bij de Sluisbrug in de jaren vijftig, met oa G. en C.

Melis en Gerrit “Roemer” Visser (rechts met lichte hoed). Collectie HAM.

HANGPLEKKEN IN MUIDEN

Er is de laatste tijd veel te doen in Muiden om de zogenaamde hang-plekken; plaatsen waar de jeugd kan rondhangen zonder dat de brave burge-rij zich daar aan hoeft te storen.

 

        

Hangplek voor de onderwijzers van de Christelijke school in 1933 was de rode stoep,waar juf Hiensch, mr. vd Werf, mr. Mei, juf Schaafsma en juf Vos zich vermaakten.

      Er zijn al heel veel voorstellen en vele vergaderingen e.d. geweest maar de oplossing is nog niet gevonden. De huidige jongeren veroorzaken soms overlast doordat ze rondhangen bij het voormalige postkantoor, de PC Hooft-school of in de buurt van de bruggen. Dat dit niets nieuws is tonen de foto’s in dit blad aan. Ook in de voorbije decennia hing de plaatselijke jeugd (en zij niet alleen!) rond op de plaatsen waar men elkaar en anderen kon ontmoeten. Waar nu het dichtgetimmerde postkantoor staat, was vroeger de School met de Bijbel. Op de foto hierboven ziet u hoe het er aan toe ging.

HANGPLEKKEN IN MUIDEN UIT DE OUDE DOOS

Hangen op de vensterbank van de kruidenierswinkel van Galesloot, later de Végé van Joop van der Pouw. Links bij de open deur was toen het postkantoor op de Herengracht. Omstreeks 1900. Kijk ook even naar de nog zeer jonge Wilhelminaboom en klokloze toren van de Rooms- katholieke kerk.

Ook vroeger hing men graag rond bij de Amsterdamsepoortbrug. Op de plaats van de Burg. de Raadt- singel lag toen nog de oostelijke vestingwal, tot deze in 1928 werd afgegraven voor woningbouw.

De politie moest net als nu af en toe  een oogje in het zeil houden. Op deze foto uit 1900 staat de plaatselijke veldwachter de ondeugende jongens toe te spreken. Let op de gevel van (nu) Floris V.

De Sluisbrug is door de eeuwen heen altijd een geliefkoosde hangplek voor de Muidenaren geweest. Zeg nou zelf; wat is er leuker dan een beetje over de leuning te hangen en te kijken naar het verkeer?

Kringetjes spugen en pruimen waren toen de bezigheden. Nu wordt er vaak geblowed en gerookt.

Op deze foto uit de jaren vijftig vallen verder oa de pijpen van Bouvy en de oude draaibrug op.

Voor de oorlog was de favoriete Muider hangplek hier; op de hoek van de Weesperstraat en de Sluisstraat. Dorus de Beer kijkt samen met P.J. Hasenaar, grootvader van de schrijver dezes (midden) en de heer van de Berg plus een schare kinderen naar de fotograaf. De kaart werd door Hasenaar zelf uitgegeven omstreeks 1925. Let op de prijs van DE sigaret: 3 cent.

 

 In 1972 was dé hangplek van Muiden bij Amsterdamsepoortbrug, naast de huidige fietsenwinkel, dicht bij snackbar de IJsbeer. Op de foto vlnr. Ben Veldhuizen, Cor de Beer, Geurt Vos, Jaap Schulp, Hanno Ballijns, Bert van Sloten, Ab Veldhuizen, Klaas Klasens, Ton vd Water, GK (nauwelijks zichtbaar), Erik Genemans en zittend Iep van Wonderen. Vooraan een fraaie Zündappbrommer.

 
Did you come to my page by SearchEngine? Click here to see my WebSite...