E-mail: guus@ham-muiden.nl
Redactie en uitgave: Historisch Archief Muiden. Burg. de Raadtsingel 32, 1398 BG Muiden.Tel.nr. 029426-4922

Special

 

 

De Sluiz   juli/augustus 2006

 

MUIDEN IN 1955

Onlangs kocht het HAM op een veiling in de City of Wesopa een schitterende luchtfoto van Muiden in de jaren vijftig. Het formaat is 100x65 cm en ingelijst weegt het gevaarte ruim 10 kg. Met veel moeite is het toch gelukt om de foto in gedeelten te scannen, zodat u in deze Sluiz kunt meegenieten van de fascinerende beelden van 51 jaar geleden. Op de eerste foto ziet u de haven, van de Sluis tot de jachthaven. Let ook op de vier kleine huizen aan het begin van de Herengracht, die in de jaren zeventig gesloopt werden ten behoeve van de huidige parkeerplaats. Bij Schouten ligt een duwbak te wachten op reparatie op de helling. De bomen langs het water zijn, zo kort na de oorlog nog bescheiden van omvang. Op deze pagina het Muiderslot, nog zonder poorthuis.

 

MUIDEN-OOST: MUIZENFORT EN KAZERNE

Op deze twee fragmenten ziet u het Muizenfort nog omringd door de originele gracht en de Kazerne met een rij militaire vrachtwagens voor de deur. Op de onderste foto is goed te zien hoe de Kazernestraat doodliep in het Achterom, toen de Ton Kootsingel nog niet bestond. Het Kazerneplein was afgezet met een hek en er liepen schapen op het dak van de Kazerne. Achter de toen nog in gebruik zijnde Openbare School op de Ossenmarkt staan nog het huis van de familie Zevering met de gevangenis en het multifunctionele gezondheidscentrumpje, met tandartsspreekkamer en lijkenhuisje.

MUIDEN-WEST; SCHEEPSWERVEN

Op dit fragment is duidelijk te zien dat de scheepswerven in Muiden toen nog volop in bedrijf waren.

Bij Schouten ligt oa een duwbak voor de wal en op de helling liggen diverse schepen waaraan gewerkt wordt. De loods met het golfplatendak en de grote kraan beheersen het beeld. Op de voorgrond is er ook veel bedrijvigheid bij de firma Dolman. De woonark van de familie Akerboom ligt naast enkele jachten te wachten op een onderhoudsbeurt. Rechts is de Hellingstraat te zien, waar ter hoogte van de poort van Schouten een onbekend figuurtje loopt. Verder is er vrijwel geen mens te zien. Muidenaren werkten in die tijd nog voor het overgrote deel in Muiden zelf; bij de fabrieken van Bouvy, de Krijgsman, Amroh, Broshuis en natuurlijk de scheepswerven van Schouten en Dolman.

MUIDEN-WEST: ZEESTRAAT EN OMGEVING

Van links naar rechts een paar opmerkelijke zaken: In het midden van de Zeestraat stond in 1955 nog het blokje huizen dat in de volksmond “De Krijtberg” genoemd werd, vanwege de witgekalkte muren. Het brandde in de jaren zestig af en werd vervangen door nieuwbouw. Op de foto is het te vinden ter hoogte van de bakkerskar. Een ander verdwenen element is het rijtje huizen aan de voet van dijk, waar nu de ingang van het Van der Vlietterrein is. Hier woonden onder anderen de families Teerhuis en Westerveld. Er stond ook een huisje aan de andere kant van de dijk, tussen de bomen verscholen. Daar woonden achtereenvolgens oa de families Stalenhoef, Hasenaar en Loohuizen, tot het in de jaren zeventig gesloopt werd. Rechts ziet men de Kadesloot, met nog jonge boompjes en het grote dak van de School met den Bybel. Ook dit gebouw werd gesloopt, in de jaren zeventig, toen Muiden in korte tijd drastisch veranderde. Hieronder oa. het havengebouw

Tenslotte nog twee foto’s van het Muiderslot, waar na het slopen van de gebouwen A (bij de Peperbus) en B (ten oosten van het slot) respectievelijk een pruimenboomgaard en een kruidentuin werden aangelegd. De kazernes A en B werden beiden in dezelfde periode (1874-1876) gebouwd als de Kazerne, het Muizenfort, Fort H en de gebouwen E, F en G. Ze waren bedoeld om de inlaat van de Hollandse Waterlinie te bewaken en het oostfront van de Vesting Muiden te beschermen. Toen men in de jaren vijftig het Muiderslot in de stijl van P.C. Hooft wilde aanpassen, vond men de 19 e eeuwse gebouwen niet interessant genoeg om ze te bewaren. Een historische misser, die nu ondenkbaar zou zijn. De tijden veranderen en de historische opvattingen ook.

KRUIDENTUIN EN BOOMGAARD

 

 
Did you come to my page by SearchEngine? Click here to see my WebSite...