E-mail: guus@ham-muiden.nl
Redactie en uitgave: Historisch Archief Muiden. Burg. de Raadtsingel 32, 1398 BG Muiden.Tel.nr. 029426-4922

De Sluiz

 
 

Aflevering nr. 173: Muiden Metropool

Als toen niet de vissers van Muiden maar die van Amstelredam de meermin gevangen hadden, zou alles anders geweest zijn.

Muiden zou niet het kleine vestingstadje aan de Vecht geweest zijn, maar de ware hoofdstad van Nederland. De vloek die Muiden trof zou dan de Heren van Amstel hebben verlamd: “ Amstelredam sal Amstelredam bliven, Amstelredam sal noit becliven”. Muiden zou in de 17 e eeuw tot ongekende bloei gekomen zijn, de haven zou uitgroeien tot het centrum van de VOC en op de vele scheepswerven aan de Vecht zouden de Oost-Indiëvaarders zijn gebouwd. Immigranten uit alle windstreken zouden zich in ons stadje gevestigd hebben. Het Muiderslot zou uitgegroeid zijn tot het paleis van de Koningin en er zouden grachtengordels liggen waar nu eenvoudige rijtjeshuizen staan.

Het heeft niet zo mogen zijn. De haven van Muiden verzandde en Muiden kende na de korte opleving in de Gouden Eeuw voornamelijk economische neergang. Uiteindelijk veranderde het aan het eind van de negentiende eeuw, begin twintigste eeuw, in een stadje met een bescheiden scheepsbouw-, zout- en kruitindustrie. Omstreeks de jaren zeventig was ook dit voorbij, hoewel de Kruitfabriek het wat langer vol hield. De werknemers van Muiden werden forensen en reisden oa naar Amsterdam.

Toch wilde Muiden graag zelfstandig blijven. In 1953 dreigde samenvoeging met Weesp, maar dat werd nog net op tijd verhinderd, zodat het 1000-jarig bestaan volop gevierd kon worden. Vijftig jaar later was het opnieuw groot feest, maar kort daarna bleek dat Muiden niet meer op eigen benen kon staan. Inmiddels heeft bijna iedereen zich er bij neergelegd dat Muiden opgaat in een groter geheel: Met Weesp, Naarden en het onwillige Bussum gaan we binnen twee jaar verder als één gemeente.

Eén troost was tot voor kort dat we in ieder geval niet door Amsterdam waren opgeslokt; dé nachtmerrie voor menig Muier. Maar nu blijkt dat we eigenlijk, nog voor de nieuwe G4 ( Gévier)- gemeente echt werkelijkheid wordt in 2010, met z’n allen op slinkse wijze tóch door Amsterdam zijn ingelijfd. Op 14 december 2007 is er in Hilversum tijdens de 7 e Noordvleugelconferentie afgesproken dat “van IJmuiden tot aan Almere en van Uitgeest tot aan het Gooi” alles voortaan hoort bij Metropoolregio Amsterdam.

Kun je fijn in het buitenland zeggen dat je ook uit Amsterdam komt. (“Amsterdam? Amsterdam? Where the hell is Amsterdam?” “Near Muiden!” “Oh yes, offcourse, near Muiden!”) Het schijnt goed te zijn voor de kwaliteit van het gebied en we kunnen volgens sommigen meeprofiteren van de enórme kennis in deze groep. Kees Nelis in het Weesper Nieuws zei het zo: “De visie is om de verdere verstedelijking te combineren met het versterken van de groengebieden.”

Het vervelende is echter dat de er laatste vijftig jaar alleen maar minder groen is overgebleven als Amsterdam er zijn gretige vingers naar uitstrekte. De Bijlmermeer is het bekendste voorbeeld, maar ook zijn we natuurlijk in Muiden de strijd om IJburg nog niet vergeten. Wonen in de Metropoolregio Amsterdam betekent gewoon dat je mág meepraten met de hoofdstad, maar de hoofdstad hoeft natuurlijk niet naar jou te luisteren, want je bent tenslotte maar een heel klein stukje van de enorme regio.

Zo bezien kan de fusie tussen de vier gemeenten inderdaad maar beter snel plaatsvinden. Samen staan we ietsje sterker dan alleen. De zeemeermin is toch al in geen eeuwen meer gezien.  

                                                                                                                                        GK

 
 
Did you come to my page by SearchEngine? Click here to see my WebSite...