E-mail: guus@ham-muiden.nl
Redactie en uitgave: Historisch Archief Muiden. Burg. de Raadtsingel 32, 1398 BG Muiden.Tel.nr. 029426-4922

De Sluiz

 
 

Aflevering nr. 163: Nostalgisch avondje in Fort H

 

   Veronica top 40 blad van 22 april 1972

Op zaterdagavond 17 maart 2007 werd in Fort H te Muiden een bijzondere feestavond gehouden.

Wim Grift, in Muiden beter bekend als Willem Trekkast en zijn goede vriend Peter Helmus, ex-discjockey en verwoed platenverzamelaar, hadden zo’n 70 vrienden en vriendinnen uitgenodigd om een gezellig feest te vieren.

“Terug in de tijd met de muziek uit je jeugd” was het motto. Muziek van oa Duran Duran, Roxy Music, Eagles, Monkees, Barry Ryan en vele anderen. Muziek en sfeer uit de jaren zestig en zeventig. De deelnemers moesten zich voor 22 februari reeds opgeven, in verband met het reserveren van de ruimte in het voormalige vestingwerk bij de Keetpoortbrug.

De entree was 10 euro. Daarvoor werd de geluidsinstallatie gehuurd, de ruimte aangekleed en een welkomstdrankje geserveerd. Ook waren er  lekkere hapjes, die door Roy Moolhuizen persoonlijk werden rondgedeeld.   Om 21.00 uur gingen de deuren open. De eerste gasten druppelden binnen. Onwennig en een beetje giechelig bekeken de oudere jongeren elkaar en hun omgeving. In de ontvangstruimte waren langs de wand allerlei boeken en tijdschriften uit de vorige decennia uitgestald. Van plakboeken met filmsterrenplaatjes tot oude muziekbladen en boeken van popsterren uit de jaren zestig en zeventig. In de danszaal hingen visnetten. Sommigen dames hadden hun haar samengebonden met een lint en ook de ober droeg een witte hoofdband. Een enkele oude rocker had zijn weldoorvoedde lichaam in een (te) nauw sluitend vestje geperst. De meeste mensen droegen echter ‘gewoon’ een spijkerbroek of iets dergelijks.

Als je niet beter wist zou je denken dat je je (weer) in een jongerencentrum uit de jaren zeventig bevond.

De muziek van Deep Purple, Golden Earring, Black Sabbath en Led Zeppelin werd afgewisseld door iets rustiger klanken van The Cats, Jefferson Airplane, Doe Maar of iets dergelijks. Vanaf het eerste moment wist dj Peter de aandacht gevangen te houden met een gevarieerd repertoire, afgewisseld met korte aankondigingen en toegevoegde informatie. Na een periode van indrinken en aftasten werd er voorzichtig gedanst rond de tafeltjes. Naarmate de sfeer en de temperatuur tot grotere hoogten stegen, werd er wilder en brutaler gedanst en gezongen. Want er werd luidkeels meegezongen met alle ‘gouwe ouwen’.

Mannen van tegen of zelfs al over de vijftig stonden elkaar enthousiast toe te schreeuwen dat zij die en die plaat ook nog hadden (gehad)Een enkeling wist nog precies alle details over de artiest en het nummer.

Om twee uur werd de “laatste plaat” gedraaid. De gasten bedankten de organisatoren en vertrokken in de regenachtige nacht naar huis. Dit was zeker voor herhaling vatbaar, vond ook Wim Grift. Wellicht volgend jaar, opnieuw een nostalgisch avondje in Fort H.   GK

 
 
Did you come to my page by SearchEngine? Click here to see my WebSite...