E-mail: guus@ham-muiden.nl
Redactie en uitgave: Historisch Archief Muiden. Burg. de Raadtsingel 32, 1398 BG Muiden.Tel.nr. 029426-4922

De Sluiz

 

 

Aflevering nr. 138: GADVERDAMME!

Kerstbomenverbranding op de Schapenkaai, gezien vanaf de Noordpolderbrug in 1993 (Foto GK).

Terwijl er in de afgelopen nieuwjaarsnacht overal in Nederland duizenden kilo’s vuurwerk zijn afgestoken, met enorme wolken kruitdampen tot gevolg, terwijl er in grote delen van Nederland in het voorjaar nog traditionele paasvuren worden aangestoken, waarbij de plaatselijke overheden zich inspannen om een dergelijke folklore in leven te houden, weigert het Gewest Gooi en Vechtstreek om een ontheffing te verlenen aan de gemeente Muiden voor een jaarlijkse kerstbomenverbranding.

Op het strand van Scheveningen werd een gigantisch vreugdevuur gehouden in de nacht van 31 december op 1 januari. Waarom mag dat wel? Omdat men bang is voor rellen in Den Haag. Tot voor een paar jaar was het in de Hofstad altijd onrustig tijdens de jaarwisseling; groepjes jongeren trokken relschoppend en brandstichtend door het centrum. Verstandige bestuurders besloten toen om zelf het voortouw te nemen door de behoefte aan een symbolische fik te reguleren en organiseerden een feest met vreugdevuur op het strand. Iets dergelijks deed de gemeente Muiden toen jongeren in de jaren zestig hier en daar spontaan kerstbomen gingen verbranden. Men organiseerde tot ieders tevredenheid met behulp van de brandweer jaarlijks een gezamenlijke kerstbomenverbranding.

Nu deze traditie door het onbuigzame Gewest de nek om is gedraaid (met steun in het verleden van ook Muider bestuurders), is het wachten op spontane initiatieven van gefrustreerde burgers. De Muidenaren zijn te braaf geweest. Blijkbaar krijg je alleen je zin als je een hoop herrie schopt. Kijk maar naar de jobs voor de jongeren. Als je een toiletgebouw voor schippers en passanten in de fik steekt krijg je als beloning een poos later een overdekte hangplek. Ondanks de spijtige oproep van het huidige gemeentebestuur in het gemeenteblad om de bomen in de eerste week van januari aan de straat te leggen en ze door de GAD op te laten halen, lijkt het me dat weinig mensen daar enthousiast hun medewerking aan zullen verlenen.

Ik heb een beter voorstel: Laat iedereen zijn of haar kerstboom maar vast naar de Schapenkaai bij de Noordpolderbrug brengen, om aan het Gewest en het gemeentebestuur te laten zien dat wij gewoon volgend jaar weer een kerstbomenverbranding willen hebben. Hoe meer bomen hoe beter. Stapel alle bomen maar daar op, zodat het GAD kan zien wat er leeft in Muiden. De grote kerstboom op de Sluis mag er ook bij, zodat er een ware brandstapel ontstaat. Als er toevallig dan per ongeluk een spontane zelfontbranding plaatsvindt is niet de Gemeente Muiden aansprakelijk, maar gewoon een onbekende.

 
Did you come to my page by SearchEngine? Click here to see my WebSite...