E-mail: guus@ham-muiden.nl
Redactie en uitgave: Historisch Archief Muiden. Burg. de Raadtsingel 32, 1398 BG Muiden.Tel.nr. 029426-4922

Special

 

 

Op Pampus

Op zondag 4 september 2005 werd op het forteiland Pampus een spectaculaire landing uitgevoerd door 3 parachutisten. In het kader van de fortenmaand september besteedde het eiland extra aandacht aan de geschiedenis van de Amerikaanse piloot Claude Murray, die in oktober 1943 na een parachutesprong uit zijn brandende P-38 fotoverkenningstoestel in het Ijssselmeer terecht kwam. Hij belandde, na een vele uren durende tocht in een rubberbootje, op het eiland Pampus. Later werd hij gered door vissers die hem in contact brachten met het plaatselijk verzet. Als de doofstomme boerenknecht Jan Smit bracht hij de resterende maanden door tot de bevrijding. Het verhaal van Claude Murray, die op dit moment 84 jaar is en in Phoenix, Arizona woont, werd verteld en uitgebeeld op Pampus.
In de nieuwe ontvangstruimte was een expositie ingericht met teksten en foto's over de man en zijn toestel.
 
In een vitrine stond een pop met het uniform van een Amerikaanse piloot.
 
Rinus van Rijsbergen, het enige nog levende lid van de toenmalige verzetsgroep, was helaas verhinderd, maar hij bezocht eerder dit jaar voor het eerst sinds 1945 Pampus, waar hij ooit zelf nog korte tijd gelegerd was geweest, toen hij 60 jaar geleden een opleiding kreeg als vrijwilliger bij de Binnenlandse Strijdkrachten.
 
 
Hoogtepunt was om 14.00 uur de sprong en de landing van 3 ervaren parachutisten, die, ondanks de stevige oostenwind, keurig landden op het fort.
_________________________________________________________________________________
MiniRotonde

De minirotonde aan het begin van de Weesperweg werd in het voorjaar van 1997 aangelegd. Op zaterdag 24 mei konden de eerste auto's gebruik maken van het nieuwe verkeersplein. Of het veiliger was dan voorheen werd betwijfeld, want op de eerste dag werd al meteen een fietser aangereden.

 
 
Did you come to my page by SearchEngine? Click here to see my WebSite...