E-mail: guus@ham-muiden.nl
Redactie en uitgave: Historisch Archief Muiden. Burg. de Raadtsingel 32, 1398 BG Muiden.Tel.nr. 029426-4922

 

 

Arrestaties van verdachte personen

                            

“Op zondag 20 november zijn door een arrestatieteam met assistentie van de plaatselijke politieman twee van terrorisme verdachte personen aangehouden in de haven van Muiden. De verdachten stonden op het punt om aan wal te stappen op een van de drukste plaatsen van het stadje Muiden. Ze hielden zich met hun schip, dat gecamoufleerd was met vlaggetjes en andere versiering, al enige tijd verdacht op in de omgeving van het Muiderslot.

De ene verdachte droeg een lange jurk en een baard en de andere had een eigenaardig soort kostuum aan en droeg een zak op zijn rug. In de rugzak zijn geen explosieven of wapens aangetroffen, maar wel een boek met daarin aanwijzingen voor een netwerk. Ook trof men een grote hoeveelheid verdachte munitie aan, waarmee men, volgens een verklaring van één van de verdachten, kinderen wilde treffen. Er bevond zich juist op dat moment en grote menigte mensen op die plek. De aanwezigen reageerden ontsteld op de aanhoudingen.

Uit de eerste verhoren bleek dat de twee vermoedelijke terroristen van plan waren om een rondrit door Muiden te maken, als verkenning van hun doelgebied. Daarna hadden zij het plan om in de komende weken ’s avonds en ’s nachts allerlei woningen te bezoeken en samen met enkele sympathisanten hun kwade plannen ten uitvoer te brengen. Tot de duistere praktijken behoorden afluisteren, vermommen, leugens vertellen, dreigen met (lijf-) straffen en soms zelfs het dreigen met ontvoering naar het buitenland. Ook wilde men schoenen vullen met onbekende inhoud. De twee hebben niet de Nederlandse nationaliteit.

De minister prees de AIVD en de justitie voor het succesvol optreden. De inlichtingendienst hield de beide mannen al lange tijd in de gaten. Dankzij een informant, een zekere Santa C., kon men de twee verdachten al wekenlang volgen, zonder dat zij het in de gaten hadden. Waarschijnlijk is men al jaren bezig met het verwerven van fondsen onder geloofsgenoten. Tijdens geheime bijeenkomsten worden afspraken gemaakt om op onverwachte tijden toe te slaan. Hoogte punt van de terreur zou moeten zijn rond het begin van december, waarbij een grote aanslag op de Nederlandse Schatkist moest worden gepleegd. De gevolgen zouden niet te overzien zijn geweest, zo vlak voor de kerstdagen.

‘De gemeente Muiden is aan een ramp ontsnapt’, aldus de burgemeester van het Noord-Hollandse stadje. ‘Wij hebben hier natuurlijk wel ervaring met calamiteiten’ vertelde de eerste burger, ‘maar een aanslag van dergelijke aard is gewoon onvoorstelbaar. Stel je voor dat ze hier zomaar hun gang hadden kunnen gaan. Ik moet er niet aan denken.’ De twee verdachten zijn voorlopig opgesloten in het Muiderslot, waar men de kerker van Floris V juist had gerestaureerd. De politie verwacht meer arrestaties. Het publiek wordt verzocht om uit te kijken naar verdachte pakjes en mannen met baarden, al dan niet met een zak op hun rug.

De politieman van Muiden is paraat en de brandweer ook. Tot zover dit extra nieuwsbericht.”

 
Did you come to my page by SearchEngine? Click here to see my WebSite...