E-mail: guus@ham-muiden.nl
Redactie en uitgave: Historisch Archief Muiden. Burg. de Raadtsingel 32, 1398 BG Muiden.Tel.nr. 029426-4922

De Sluiz

 

 

Aflevering nr. 135: Intocht Sinterklaas 1928

De intocht van Sinterklaas in Muiden op zondag 20 november 2005 was de drukste sinds mensenheugenis maar niet uniek op zichzelf. Zevenenzeventig jaar geleden was er ook massale belangstelling voor de intocht van Sint Nicolaas in Muiden. De tol bij de Sluisbrug was afgeschaft na een periode van vele protesten tegen deze middeleeuwse instelling. Ex-tolbaas Käuderer kreeg bezoek van de goede Sint. Muziekvereniging Crescendo ging voorop. Let ook op de grote reclameborden bij (nu ) Ome Ko en Floris V, toen De Gooische Boer en het Hof van Holland. Verder vallen de fraaie sierbogen op, waaraan extra lantaarns hingen. Er waren niet zo veel Zwarte Pieten maar de Goedheiligman was wel op zijn schimmel.

De tekst bij de foto luidde:

“SINT NICOLAAS TE MUIDEN

De Muidenaren hebben den Sint een grandioze ontvangst bereid. De heer Käuderer, de commandant van het onlangs gecapituleerde Muidertolfort, kreeg van Sint Nicolaas, in casu van de Nederlandse automobilisten, eenige fraaie geschenken, omdat hij zijn vesting met zulk een dapperheid tegen de aanvallen der Muidertolbestormers heeft weten te verdedigen.”

De foto is genomen bij het Sluishuis, waar tegenover het tolhuisje en de slagboom stonden. De Sint gaf aan tolbaas George Käuderer (links met pet en grote snor) een bijzondere staf; een soort ragebol, een schoonmaakborstel op een stok. De Zwarte Piet rechts lijkt in weinig op de huidige zorgvuldig geschminkte Pietermannen.

 
Did you come to my page by SearchEngine? Click here to see my WebSite...