E-mail: guus@ham-muiden.nl
Redactie en uitgave: Historisch Archief Muiden. Burg. de Raadtsingel 32, 1398 BG Muiden.Tel.nr. 029426-4922

De Sluiz

 

 

Aflevering nr. 132: Koninklijk bezoek

 

Het is woensdag 19 oktober 2005, 17.00 uur. De Weeshuissteeg van de Herengracht naar de Ton Kootsingel loopt dood op een hek aan de kant van Ton Kootsingel. De bewoners van Herengracht 11 t/m 15 kunnen alleen nog lopend of fietsend via de Herengracht hun woning bereiken. Hun auto’s moeten zij maar een keer “ elders” parkeren. Het begin van de Herengracht is ook afgezet met dranghekken. De parkeerplaats voor vergunninghouders is leeg. Slechts een smal paadje geeft nog toegang voor voetgangers die naar de Jachthaven Stichting willen gaan. Witte politieauto’s staan stil of rijden rond in de buurt van het poorthuis naar het Muiderslot. Politiemensen in donkerblauw uniform staan bij de afzettingen of lopen heen en weer. Op de Ton Kootsingel, ter hoogte van de Ossenmarkt, is de hele weg versperd door dranghekken, met daarop een verbodsbord dat zegt dat het verboden is voor alle voertuigen. Als de twee agenten weglopen richting het slot, komen er twee auto’s aanrijden; één vanuit de richting van het Muiderslot en één vanaf de andere kant. Ze stoppen beiden voor de hekken, kijken naar de Hermandad in de verte en tillen eigenhandig de hekken aan de kant. Beiden passeren de plek en zetten daarna de hekken netjes terug. De afzetting loopt door tot over de schans, zodat ook wandelaars die gewend zijn hun hond hier uit te laten worden tegen gehouden. Er geldt een parkeerverbod tussen het Vestingplein en de Ossenmarkt. Ook de parkeerplaatsen bij de Kazerne zijn afgezet met dranghekken.

Bij het Muizenfort is het noordelijk deel van het parkeerterrein afgezet, evenals de ingang van het Muizenfort. De straten van de vesting zijn, toevallig of niet, juist geveegd dezer dagen. Alles is in gereedheid gebracht voor de komst morgen van een bruidspaar. De jongste zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, Floris Frederik Martijn, gaat trouwen met Aimee Leonie Allegonde Marie Söhngen. Het burgerlijk huwelijk is donderdag 20 oktober op het stadhuis van Naarden, waar de ouders van de bruid wonen. Hoewel de kerk daar vlak tegenover is, wordt het kerkelijk huwelijk pas a.s. zaterdag gesloten. In de tussentijd is er op donderdagmiddag/avond een besloten feest op het Muiderslot. Dat betekent dus in deze tijd dat Muiden in “opperste staat van paraatheid” is, vanwege terrorismedreiging e. d. In de brief die de bewoners van de Herengracht en omgeving hebben gekregen, staat: “Om de veiligheid van de koninklijke familie te kunnen waarborgen is het belangrijk dat iedereen zich aan de verkeersmaatregelen houdt. De maatregelen gelden zowel voor bezoekers als voor de bewoners inclusief de vergunningshouders.”

Alle huurders van het Muizenfort (De Kabelkrant, Pampus, De Historische Kring, Herstelling) hebben de mededeling gekregen dat zij op 20 oktober geen gebruik kunnen maken van het Muizenfort. De bewakers van de koninklijke familie moeten het fort die dag gebruiken als commandocentrum. Het is aan één kant wrang dat de huurders, die zich allen min of meer met de historie bezighouden, worden verdreven door de hedendaagse lijfwachten, maar aan de andere kant is het fort op deze manier na 65 jaar weer bezet door bewakingstroepen.

Muiden heeft een lange traditie van koninklijke bezoeken. In 1900 bezochten op 3 augustus koningin-moeder Emma en haar toen twintigjarige dochter koningin Wilhelmina Muiden, ter gelegenheid van “de revue der visschersvloot op de Zuiderzee”. In 1936 werd de Koninklijke Jachthaven geopend bij het Muiderslot, in aanwezigheid van de Prins der Nederlanden, Hendrik, de echtgenoot van koningin Wilhelmina. In 1953 verhuisde “de Koninklijke” naar de westoever van de Vechtmonding. Daar kwam toen ook het jacht de “Piet Hein” te liggen, dat prinses Juliana en prins Bernhard als huwelijkscadeau kregen van het Nederlandse volk, in 1937. Zij zouden het jacht en daarmee Muiden in de loop der jaren veelvuldig bezoeken, tot de troonsafstand van koningin Juliana in 1980. Daarna werd de Piet Hein verkocht aan Rotterdam.

Toen kroonprinses Beatrix op 31 januari 1956 achttien jaar werd, kreeg zij haar Lemster aak de “Groene Draek” cadeau. Heel Muiden was versierd en er werd een vlootschouw gehouden. Ook dit schip kreeg een vaste ligplaats in de Muider jachthaven. Tussen de bedrijven door heeft de oude koningin Wilhelmina in de jaren vijftig nog de reddingsboot “Prins Hendrik” te water gelaten bij scheepswerf Schouten en prins Claus bezocht Muiden in juni 1966, na de trotylontploffing op de Kruitfabriek. In de afgelopen 25 jaar is koningin Beatrix geregeld in Muiden geweest om een dagje te gaan varen. Ook haar zoons en schoondochters genoten van het zeilen op het Ijsselmeer. Prins Floris onthulde in de jaren negentig de plaquette van de oude Florisboom in Muiderberg, toen deze de geest gegeven had, nabij de plek waar volgens de overlevering Graaf Floris de Vijfde in 1296 de laatste adem had uitgeblazen. Kortom; genoeg momenten waarop we kunnen zeggen dat Muiden een band heeft met Oranje. Niet voor niets wordt hier nog altijd op Koninginnedag een traditionele aubade gehouden. Daarom een driewerf hoera: Leve de koningin. En prins Floris? Ach, die telt toch eigenlijk helemaal niet mee. Hij is slechts de aanleiding voor een feestje. De troon kan hij vergeten, zeker na dit huwelijk, waar hij geen toestemming voor heeft gevraagd. Misschien kan hij nog een titel krijgen; graaf of zo. Dan is iedereen tevreden. GK

 
Did you come to my page by SearchEngine? Click here to see my WebSite...