E-mail: guus@ham-muiden.nl
Redactie en uitgave: Historisch Archief Muiden. Burg. de Raadtsingel 32, 1398 BG Muiden.Tel.nr. 029426-4922

De Sluiz

 

 

 Aflevering nr. 120: Open dag Slothoeve

 

De boerderij van de familie Nell, de Slothoeve, genoemd naar het nabijgelegen Muiderslot, bestond op zaterdag 25 juni 2005 precies 100 jaar. Dat was de reden dat Agrarische Natuur- en landschaps-vereniging Vechtvallei in de Week van het Platteland koos voor een open dag op deze prachtige locatie. Er werd een agrarische markt georganiseerd en daarbij kon de historie van het gebied niet ontbreken. Op verzoek van Henk Nell verzamelden Jan van der Heijden van de Historische Kring Stad Muiden en Guus Kroon van het Historisch Archief Muiden allerlei relevant materiaal over de Noordpolder en omgeving, met de bedoeling dit te presenteren op de 25 e. Fred Draaijer, de Muider geworden Weesper uit de wijk Mariahoeve, werd gevraagd een selectie mee te nemen uit zijn verzameling bodemvondsten. Fred is al jaren bezig met zijn metaaldetector om elk mogelijk stukje grond af te speuren naar interessante voorwerpen. Hij nam pijpenkoppen, kogels, munten en andere vondsten mee naar de Slothoeve. Gezamenlijk werd de kraam ingericht om 9 uur ’s morgens.

Vanaf het begin was er veel belangstelling voor de historische kraam. Ati Nell, de zus van de boer, richtte een kraam in naast de Muider historici, waarin ze oude familiefoto’s tentoonstelde. Interessant waren oa de beelden van de Noordpolder onder water in de oorlogsjaren. Verder waren er kramen van het Noord-Hollands landschap, een mevrouw die speelgoed van hooi maakte, weidevogelbescherming, Franse wijnliefhebbers, aardewerk decoraties, zelfgebakken brood en kaas van de zuivelboerderij aan de Naarderstraatweg. Klapstuk was de keutelcollectie van de Vechtvallei zelf. Ouwe Muider kon zijn hart ophalen. Bij de boerderij was een terras ingericht, waar drankjes en hapjes konden worden besteld. In en om de schuren en stallen van het bedrijf waren verder nog allerlei attracties, zoals jonge poesjes, geiten, kalfjes met oormerken, lege ligboxen, koe-melken op een kunstkoe, (met dank aan de familie Meester), een safari door de polder op een open aanhanger en ritjes op enkele pony’s en paarden. Een kraam met vers fruit en vruchtensap deed goede zaken. Het weer was, een dag na de hittegolf, aangenaam koel en bewolkt, maar er stond een flink windje.

De publieke belangstelling was groot. Niet alleen kwamen de boeren uit alle windstreken (van de ’s Gravelandseweg tot de Muider straatweg en elders), ook vele Muider burgers kwamen nieuwsgierig een kijkje nemen. Men luisterde bij de Historiekraam naar de uitleg over de vondsten, las de strookjes bij de voorwerpen, zocht naar bekende plaatsen op de kaarten en plattegronden, bekeek de resten van de in 1943 neergestorte bommenwerper en betastte de koeienbotten en oude schoenen die afkomstig waren van de vroegere vuilstort in de Noordpolder. Om 16.00 uur reed de auto voor en werd de kraam in recordtempo weer ontruimd. De gastvrouw werd bedankt voor de leuke dag en de kaarten, pijpenkoppen, stukken aluminium en documenten werden teruggebracht naar de archieven. De Slothoeve kon ’s avonds terug zien op een geslaagde open dag. De volgende zal waarschijnlijk geen eeuw op zich laten wachten.

 

 
Did you come to my page by SearchEngine? Click here to see my WebSite...