E-mail: guus@ham-muiden.nl
Redactie en uitgave: Historisch Archief Muiden. Burg. de Raadtsingel 32, 1398 BG Muiden.Tel.nr. 029426-4922

De Sluiz

 

 

Aflevering 1 : Eerste verslag voet/fietsreis    

 

Vol goede moed stapte ik om half 9 de dijk op aan het eind van de Zeestraat. Mijn ouders liepen nog een stukje mee tot bij de westbatterij en van daar af was ik echt op weg. Het gras was nat. Ik had mijn schoenen moeten invetten, dan bleven mijn sokken droog. Een rondje lopen om het IJsselmeer, zo'n 400 km. Makkelijker gezegd dan gedaan. Een routebeschrijving uit 1980 en de wandeling van Jacob van Lennep uit 1823 (!) waren mijn gidsen. Langs de Kruitfabriek lopend ging er opeens een sirene af. Ik schrok maar er gebeurde niets. Wel brak bij de plek van de vroegere Eendenkooi de riem van de schoudertas af. Ik repareerde het en klom bij de Diemerzeedijk over het hek. Zonder problemen liep ik naar de Schellinkwouderbruggen en stak ze over. In Durgerdam picknickte ik aan het water en ontmoette Heidi uit Amsterdam. Zij maakte een fietstocht. Ik liep verder met wind mee door naar Monnickendam; zo'n 30 km. De laatste loodjes waren zwaar, want ik verdwaalde in een nieuwbouwwijk, maar vond toch nog een pension. Thais gegeten aan het haventje tot 10 uur.

Blaren doorgeprikt en om 9 uur vertrokken. Via 't centrum van Monnickendam naar de dijk. Veel schapen en schapenpoep. Allerlei soorten gras; hoog, laag, nat, droog, groen, geel, gemaaid, brandnetels enz. Een regenui en even schuilen in Volendam. Naast de afgebrande 'Hemel". Wijds uitzicht op het IJsselmeer. Onweersbuien van 4 tot 7 uur. Harde klappen en alles nat geregend. Motivatie gezakt. 's Nachts totaal uitgeput in Hoorns hotel overnacht. Overal pijn. Naar huis 'gemobield'. 30 km gelopen.

De hele weg bovenop de geasfalteerde dijk gelopen. Mooi uitzicht, veel wind. Bui bij vogelparadijs 'De nek'. Oorlogsgraven bezocht in Schellinkhout. In de regen op een steen zitten eten. Pijnlijke voeten, schuur- en schaafplekken. Geen lol aan. Besloten te gaan fietsen. Pension in Enkhuizen gevonden. Mooie kamer in een oud huis.

Een rustdag om bij te komen. Tweedehands fiets gekocht en Zuiderzeemuseum bezocht; het binnenmuseum. Tien pagina's over Muiden laten uitprinten in de bibliotheek. 's Avonds diner in restaurant Balkan. IJs toe.

Met de boot overgestoken naar Stavoren, Prachtig weer. Op de fiets naar Harlingen, langs de dijk. Wind mee naar Workum e.a. Lunch in Makkum. Half 2 in Harlingen. Boot net weg. Een uur later aan boord van de "Friesland". Drie nachten geboekt in de jeugdherberg. Een nieuwe fase!

 
Did you come to my page by SearchEngine? Click here to see my WebSite...